Monday, December 28, 2009

Cinta itu datang lagi

12 November 2009.Cinta itu datang lagi.....

Saat aku bertimpuh di tepi jendela, ku renung setiap nikmat yang terhambur di segenap sudut alam yang mengelilingiku. Angin pagi bersemilir menghembus lembut mengusap pipi. Aku ditemani alunan qasidah dari telefon bimbitku yang sempat ku rakam ia dialunkan pelajar-pelajar di sini.


"Ya Badra Tim....Ya Badra Tim...''

Wahai nabi yang tampan bercahaya indah laksana bulan mengambang penuh,

yang telah meraih segala keampunan,

bagaimana kata-kataku mampu mengungkapkan ketinggian sifat-sifatmu?

Engkaulah yang telah terbit mentari ilmumu di ufuk ketinggian dan kemuliaan

lalu dengan cahaya syariatmu, telah engkau lenyapkan segala kesesatan.
Di sisiku, kitab-kitab tulisan guruku tersusun kemas menunggu giliran untuk dihadam akal bagi tujuan mengulangkaji sebentar nanti.

Tirai jendela dan pepohon meliuk lintuk ditiup angin pagi. Segalanya kelihatan begitu damai di bumi yang berkah ini. Bumi ini dan tempat ini telah banyak melahirkan pelapis mujahidin. Pelapis-pelapis mujahidin yang terbius ruhnya dengan cahaya Iman..dan cahaya itulah yang telah membuahkan kesediaan kami untuk memegang utuh ikrar dalam perjuangan ini. Inilah Baitul Qurra' Wal Ilmi, 'rumah' yang telah melahirkan jiwa-jiwa tegar dengan prinsip dan perjuangan, setegar jiwa guruku,uswah hasanah kami.

Tawa dari usik mengusik di kalangan muslimat dari ruang tamu mencuri perhatianku. Aku ralit memerhatikan gelagat mereka. Mereka muslimah harapan. Tawa mereka tawa yang sopan. Ceria mereka ceria yang harapan. Tangis mereka tangis cinta dan pengharapan hanya kepada yang Zat yang memiliki hati mereka.

Aku mengalihkan pandanganku kepada sehelai kanvas berlapikkan buku tebal di ribaanku. Lantas tanganku terasa ingin menari mencoretkan sesuatu.

Maka aku menulis..


Ya allah...Cinta itu subur kembali..

dan Cintamu bukanlah sesuatu yang bersifat murahan.

Takkan aku lakukan kesilapan yang sama berlang kali, ingin mendapatkan cintamu dengan jalan yang singkat, ternyata usahaku dahulu usaha murahan.

Takkan sesekali aku rendahkan nilai cinta itu lagi dengan usaha yang amat sedikit, maka ia menuntut pengorbanan.

Hadirlah diriku di setiap jagaanMu, Engkau Maha Melindungi..

Akan ku gagahi..


.
No comments:

Post a Comment

Selamat Datang... Kita Mendidik Kerana Allah

Dengan nama Allah yang Maha pemurah lagi Maha Mengasihani…

Assalamualaikum wa rahmatullahhi wa barakatuhu.

Salam setulus hati buat para sahabat-sahabatku, para muaddib yang bersama-sama mengorak langkah dalam perjuangan. Kita semua adalah muaddib, pembentuk adab. Mengapa ana menekankan konotasi ‘AL-Muaddib di sini berbanding Al-Muallim, atau Al Mursyid? Kerana Al Muaddib ialah insan yang membentuk akhlak, satu konotasi yang membawa maksud terus kepada matlamat akhir (hadaf al a'liyy) bagi tugas seorang pendidik .
Inilah tugas seorang Da’e. Mendidik insan, memanusiakan. (berusaha membentuk manusia yang kembali kepada fitrahnya- tunduk dan patuh kepada RabbNya)
Sahabatku, setiap individu telah tercatat padanya tugas dan amanah masing-masing yang perlu dikemudikan dengan penuh kesabaran saban hari.

Apa tugas seorang manusia?

1) Sebagai hamba
2) Sebagai Khalifah
3) Sebagai Da’e

Sebagai hamba,hak-hak seorang hamba perlu dilakukan. Sebagai Khalifah, kewajipan kita ialah menunaikan amanah sebagai ‘seorang yang mengurus (mengikut kemampuan seorang hamba) dan sebagai da’e, kita mengajak kepada yang ma’ruf dan mencegah kemungkaran, mengajak manusia tunduk dan patuh pada Allah dengan penuh ketaqwaan.


Dan wahai AL Muaddib, tugas yang tertulis untuk kita adalah berjuang membentuk manusia yang berfungsi sebagai hamba, khalifah dan da’e yang baik. Itulah tugas kita dari satu sudut sebagai mata rantai perjuangan.


Menimba Ilmu, menjaga akhlak, menyalurkan ilmu, membentuk dan mendidik akhlak diri dan mad’u (anak-anak, khususnya kepada Muaddib yang akan berjuang di bidang pendidikan) bukanlah suatu usaha yang mudah.


Kesabaran, Istiqamah, kemahuan dan Azam, serta kesedaran tanggungjawab menjalankan amanah ini perlu dipastikan sentiasa segar buat jiwa, sesegar cinta kita pada perjuangan, jihad.. Ya, dalam konteks yang sama, jihad kita ialah untuk memanusiakan manusia.,Memastikan anak-anak ini mendapat tarbiyyah di peringkat awal supaya laluan mereka untuk menjadi jundiy yang berdiri teguh di saff tenteraNya menjadi mudah, ..InsyaAllah, Walau apapun, hanya Allah yang layak memudahkan segala urusan hambanya, milik Allahlah bagi setiap jiwa, ruh, jasad, niat dan usaha kita.Wahai sahabat-sahabatku, diri yang penuh dhaif ini menyeru kita bersatu tega mempertahankan manhaj pendidikan yang benar, kaedah pendidikan asli yang diajarkan Rasullullah, menapis segala bentuk doktrin pendidikan orientalis, yahudi atau nasrani yang telah lama cuba mengucar-kacirkan sistem hidup dan pemikiran kita.
Sama-samalah kita berusaha menjernihkan anak-anak yang akan kita didik ini dengan kefahaman Islam yang sejati.


InsyaAllah… ikhlaskan niat tugas mendidik ini untuk Allah semata, pasakkan keyakinan bahawa kemenangan itu telah disediakan, yakin dengan janji-janjinya , suburkan kesabaran dalam menghadapi mehnah…
“Dari Sahabat Annas bin Malik r.a berkata, Rasulullah s.a.w bersabda, bahawa Allah Azza Wa Jalla berfirman:
Orang yang berjuang di jalan Allah, dia menjadi tanggunganku, jika aku memegangnya (mengambil nyawanya) aku wariskan syurga kepadanya. Dan jika aku mengembalikannya ( tidak mati dalam perjuangan), aku kembalikan dia dengan pahala atau ‘harta rampasan’(hasil)… “


( Hadith Sahih)