Friday, March 9, 2012

Tarbiyyah Anak di Rumahmu 2: Mungkin Yang Pahit itu Kebaikan,dan Yang Manis Itu Memudaratkan.

Cadangan situasi
Semasa makan berhidang

Alatan
1.     Sayur peria yang dimasak
2.     Gula-gula
Cara-cara
1.     Tutup mata anak-anak dengan membalutnya di kepala dengan sehelai kain
2.     Suapkan gula-gula ke dalam mulut dan minta dia menelannya.
3.     Tanyakan apa yang dirasakan.
4.     Suapkan sedikit sayur peria ke dalam mulutnya dan minta dia merasakannya
5.     Tanyakan rasanya.
6.     Tanyakan makanan apakah yang telah dirasa sebentar tadi.
7.     Leraikan kain yang menutup mata dan tunjukkan kepadanya apa yang telah dirasakan.

Ulasan
Sayur peria : Perkara-perkara yang pahit dan sakit di dalam kehidupan
Gula-gula    : Perkara-perkara yang memudaratkan dalam kehidupan.

 Anak-anak akan menyatakan bahawa sayur peria yang dirasanya sangatlah pahit dan gula-gula yang menjadi kegemarannya adalah manis.

Namun, perlu dijelaskan bahawa peria yang pahit itu adalah ubat mujarab kepada pelbagai jenis penyakit kanak-kanak seperti kudis, cirit birit, asma dan lain-lain. Gula yang manis itulah penyebab kepada segala penyakit.

Begitulah juga dengan kehidupan. Ia berkait dengan kesusahan dan kesenangan yang dilaluinya. Tanyakan kepada anak-anak anda tentang pengalaman pahit yang pernah dirasakannya. Huraikan hikmah-hikmah yang tersembunyi di sebalik pengalaman pahit yang  memberi pengajaran kepadanya

Tanyakan pula tentang kesenangan yang memudaratkan dirinya seperti tabiat lalai kerana leka menonton televisyen. Kaitkan  kesenangan yang manis itu sepertimana memakan gula-gula tadi. Ia akan memudaratkan diri.

Jadi, pesanlah kepada anak-anak anda supaya tidak mengeluh ketika mengalami kesusahan kerana  ia juga adalah kebaikan dan berhati-hatilah dengan kesenangan kerana ia mungkin memudaratkan.
Selamat mencuba!


© Tabaji Kozu Education, Inc. All Rights Reserved.


No comments:

Post a Comment

Selamat Datang... Kita Mendidik Kerana Allah

Dengan nama Allah yang Maha pemurah lagi Maha Mengasihani…

Assalamualaikum wa rahmatullahhi wa barakatuhu.

Salam setulus hati buat para sahabat-sahabatku, para muaddib yang bersama-sama mengorak langkah dalam perjuangan. Kita semua adalah muaddib, pembentuk adab. Mengapa ana menekankan konotasi ‘AL-Muaddib di sini berbanding Al-Muallim, atau Al Mursyid? Kerana Al Muaddib ialah insan yang membentuk akhlak, satu konotasi yang membawa maksud terus kepada matlamat akhir (hadaf al a'liyy) bagi tugas seorang pendidik .
Inilah tugas seorang Da’e. Mendidik insan, memanusiakan. (berusaha membentuk manusia yang kembali kepada fitrahnya- tunduk dan patuh kepada RabbNya)
Sahabatku, setiap individu telah tercatat padanya tugas dan amanah masing-masing yang perlu dikemudikan dengan penuh kesabaran saban hari.

Apa tugas seorang manusia?

1) Sebagai hamba
2) Sebagai Khalifah
3) Sebagai Da’e

Sebagai hamba,hak-hak seorang hamba perlu dilakukan. Sebagai Khalifah, kewajipan kita ialah menunaikan amanah sebagai ‘seorang yang mengurus (mengikut kemampuan seorang hamba) dan sebagai da’e, kita mengajak kepada yang ma’ruf dan mencegah kemungkaran, mengajak manusia tunduk dan patuh pada Allah dengan penuh ketaqwaan.


Dan wahai AL Muaddib, tugas yang tertulis untuk kita adalah berjuang membentuk manusia yang berfungsi sebagai hamba, khalifah dan da’e yang baik. Itulah tugas kita dari satu sudut sebagai mata rantai perjuangan.


Menimba Ilmu, menjaga akhlak, menyalurkan ilmu, membentuk dan mendidik akhlak diri dan mad’u (anak-anak, khususnya kepada Muaddib yang akan berjuang di bidang pendidikan) bukanlah suatu usaha yang mudah.


Kesabaran, Istiqamah, kemahuan dan Azam, serta kesedaran tanggungjawab menjalankan amanah ini perlu dipastikan sentiasa segar buat jiwa, sesegar cinta kita pada perjuangan, jihad.. Ya, dalam konteks yang sama, jihad kita ialah untuk memanusiakan manusia.,Memastikan anak-anak ini mendapat tarbiyyah di peringkat awal supaya laluan mereka untuk menjadi jundiy yang berdiri teguh di saff tenteraNya menjadi mudah, ..InsyaAllah, Walau apapun, hanya Allah yang layak memudahkan segala urusan hambanya, milik Allahlah bagi setiap jiwa, ruh, jasad, niat dan usaha kita.Wahai sahabat-sahabatku, diri yang penuh dhaif ini menyeru kita bersatu tega mempertahankan manhaj pendidikan yang benar, kaedah pendidikan asli yang diajarkan Rasullullah, menapis segala bentuk doktrin pendidikan orientalis, yahudi atau nasrani yang telah lama cuba mengucar-kacirkan sistem hidup dan pemikiran kita.
Sama-samalah kita berusaha menjernihkan anak-anak yang akan kita didik ini dengan kefahaman Islam yang sejati.


InsyaAllah… ikhlaskan niat tugas mendidik ini untuk Allah semata, pasakkan keyakinan bahawa kemenangan itu telah disediakan, yakin dengan janji-janjinya , suburkan kesabaran dalam menghadapi mehnah…
“Dari Sahabat Annas bin Malik r.a berkata, Rasulullah s.a.w bersabda, bahawa Allah Azza Wa Jalla berfirman:
Orang yang berjuang di jalan Allah, dia menjadi tanggunganku, jika aku memegangnya (mengambil nyawanya) aku wariskan syurga kepadanya. Dan jika aku mengembalikannya ( tidak mati dalam perjuangan), aku kembalikan dia dengan pahala atau ‘harta rampasan’(hasil)… “


( Hadith Sahih)