Sunday, March 11, 2012

Tarbiyyah di Rumah 7: Tabung Pahala

Cadangan situasi:
Setiap hari.

Alatan:
Duit


Cara-cara:
1. Pilih suatu masa yang sesuai seperti di hujung minggu untuk melaksanakan aktiviti ini.
2. Minta anak anda bantu anda melaksanakan 2 tugasan rutin seperti membersihkan rumah.
3. Salah satu tugasan itu anda beri upah dalam bentuk wang dengan kadar yang sesuai dengan tugasannya.
4. Sebagai contoh, minta anak membantu anda membersihkan ruang tamu sebagai tugasan pertama.
5. Bagi tugasan kedua, minta anak anda membantu anda mencuci kereta.
6. Bagi tugasan pertama, berikan ganjaran dalam bentuk wang kepadanya.
7.Cuba tanyakan adakah anak anda berpuas hati dengan hasil kerjanya yang diupah.
8. Bagaimana pula dengan hasil kerja yang tidak diupah.
9. Terangkan kepada anak-anak bahawa hasil kerja yang tidak diberi upah itu tetap ada ganjarannya di sisi Allah iaitu pahala.

Ulasan:
Nyatakan kepada anak anda bahawa setiap perlakuan baik manusia akan diberikan pahala. Beritahu anak anda bahawa sebenarnya dia telah menerima  sejumlah pahala dari Allah  Taala atas tugasan yang telah dilakukannya untuk membantu anda.

Tanyakan kepada anak anda mengapakah manusia memerlukan sejumlah wang dalam kehidupan. Biarkan dia berfikir.Setelah itu,jelaskankepadanya  bahawa wang itu digunakan untuk memiliki apa yang dikehendaki. Begitu juga dengan pahala, pahala itu amat penting untuk kita memiliki syurga.

Tanamkan kefahaman kepada anak anda bahawa penting untuk setiap manusia berusaha untuk memiliki syurga kerana manusia tidak akan hidup lama. Dunia tidak kekal. Maka dia perlu berusaha untuk mengumpul pahala.

Ajaklah anak anda berfikir tentang perbuatan-perbuatan yang membolehkannya mendapat pahala seperti melakukan solat, membantu ibu bapa, mengucapkan salam dan sebagainya.


Anda juga boleh mencipta satu jadual khas di atas kad manila atau membuat printable chart untuk membantu anak anda mencatat sebanyak mana tugasan yang telah dilakukannya beserta nilai ganjaran yang telah diperolehi daripada tugasan tersebut. Carta ini ditampal di dinding biliknya dan bantu anak anda memanfaatkannya setiap hari atau secara mingguan. Ini bertujuan mengekalkan motivasi anak anda supaya sentiasa melakukan kebaikan.
Selamat mencuba!


© Tabaji Kozu Education, Inc. All Rights Reserved.No comments:

Post a Comment

Selamat Datang... Kita Mendidik Kerana Allah

Dengan nama Allah yang Maha pemurah lagi Maha Mengasihani…

Assalamualaikum wa rahmatullahhi wa barakatuhu.

Salam setulus hati buat para sahabat-sahabatku, para muaddib yang bersama-sama mengorak langkah dalam perjuangan. Kita semua adalah muaddib, pembentuk adab. Mengapa ana menekankan konotasi ‘AL-Muaddib di sini berbanding Al-Muallim, atau Al Mursyid? Kerana Al Muaddib ialah insan yang membentuk akhlak, satu konotasi yang membawa maksud terus kepada matlamat akhir (hadaf al a'liyy) bagi tugas seorang pendidik .
Inilah tugas seorang Da’e. Mendidik insan, memanusiakan. (berusaha membentuk manusia yang kembali kepada fitrahnya- tunduk dan patuh kepada RabbNya)
Sahabatku, setiap individu telah tercatat padanya tugas dan amanah masing-masing yang perlu dikemudikan dengan penuh kesabaran saban hari.

Apa tugas seorang manusia?

1) Sebagai hamba
2) Sebagai Khalifah
3) Sebagai Da’e

Sebagai hamba,hak-hak seorang hamba perlu dilakukan. Sebagai Khalifah, kewajipan kita ialah menunaikan amanah sebagai ‘seorang yang mengurus (mengikut kemampuan seorang hamba) dan sebagai da’e, kita mengajak kepada yang ma’ruf dan mencegah kemungkaran, mengajak manusia tunduk dan patuh pada Allah dengan penuh ketaqwaan.


Dan wahai AL Muaddib, tugas yang tertulis untuk kita adalah berjuang membentuk manusia yang berfungsi sebagai hamba, khalifah dan da’e yang baik. Itulah tugas kita dari satu sudut sebagai mata rantai perjuangan.


Menimba Ilmu, menjaga akhlak, menyalurkan ilmu, membentuk dan mendidik akhlak diri dan mad’u (anak-anak, khususnya kepada Muaddib yang akan berjuang di bidang pendidikan) bukanlah suatu usaha yang mudah.


Kesabaran, Istiqamah, kemahuan dan Azam, serta kesedaran tanggungjawab menjalankan amanah ini perlu dipastikan sentiasa segar buat jiwa, sesegar cinta kita pada perjuangan, jihad.. Ya, dalam konteks yang sama, jihad kita ialah untuk memanusiakan manusia.,Memastikan anak-anak ini mendapat tarbiyyah di peringkat awal supaya laluan mereka untuk menjadi jundiy yang berdiri teguh di saff tenteraNya menjadi mudah, ..InsyaAllah, Walau apapun, hanya Allah yang layak memudahkan segala urusan hambanya, milik Allahlah bagi setiap jiwa, ruh, jasad, niat dan usaha kita.Wahai sahabat-sahabatku, diri yang penuh dhaif ini menyeru kita bersatu tega mempertahankan manhaj pendidikan yang benar, kaedah pendidikan asli yang diajarkan Rasullullah, menapis segala bentuk doktrin pendidikan orientalis, yahudi atau nasrani yang telah lama cuba mengucar-kacirkan sistem hidup dan pemikiran kita.
Sama-samalah kita berusaha menjernihkan anak-anak yang akan kita didik ini dengan kefahaman Islam yang sejati.


InsyaAllah… ikhlaskan niat tugas mendidik ini untuk Allah semata, pasakkan keyakinan bahawa kemenangan itu telah disediakan, yakin dengan janji-janjinya , suburkan kesabaran dalam menghadapi mehnah…
“Dari Sahabat Annas bin Malik r.a berkata, Rasulullah s.a.w bersabda, bahawa Allah Azza Wa Jalla berfirman:
Orang yang berjuang di jalan Allah, dia menjadi tanggunganku, jika aku memegangnya (mengambil nyawanya) aku wariskan syurga kepadanya. Dan jika aku mengembalikannya ( tidak mati dalam perjuangan), aku kembalikan dia dengan pahala atau ‘harta rampasan’(hasil)… “


( Hadith Sahih)