Tuesday, August 25, 2009

Ramadhan 3

Sepatutnya artikel ni ditulis pada 3 Ramadhan..berdasarkan apa yang aku dapat dari kuliah subuh Masjid Taman Sejati...tapi aku publish pada hari ni..4 Ramadhan.

Diceritakan Rasululullah S.A.W mengucapkan kalimah 'aameen' 3 kali berturut-turut setiap kali menjejakkan kaki pada 3 anak tangga mimbar sewaktu hendak menyampaikan khutbah..

Para sahabat merasa pelik, lantas setelah khutbah berakhir, para sahabat mendekati Rasulullah s.a.w lalu bertanyakan hal tersebut.

Rasulullah s.a.w menjawab bahawa malaikat Jibril datang kepadanya dan menyatakan laknatnya kepada 3 golongan.

Golongan 1: laknat kepada orang yang dianugerahkan bulan Ramadhan padanya tapi dia tidak beroleh keampunan Allah walau sedikitpun darinya. ( Maka, Rasulullah s.a.w mengaminkan)

Golongan 2: laknat kepada orang yang apabila menyebut nama Rasulullullah s.a.w, dia tidak berselawat ke atas nabi. (Maka, Rasulullullah s.a.w mengaminkan)

Golongan 3: laknat kepada orang yang semasa hayatnya ada ibu bapa,tetapi ibu bapanya tidak boleh jadi penyebab kepadanya utk masuk syurga.. Maknanya, dia mengabaikan kedua orang tuanya...( Maka, Rasulullah s.a.w mengaminkannya)...


Kesimpulannya: Marilah kita refleksi diri dalam tiga perkara ini...
1) Mohon mahgfirah di bulan yang barokah ini...jalani puasa sebaik-baiknya...Ingat bahawa dalam bulan ramadhan ni, di awalnya rahmat Allah, di tengahnya maghfirah, di akhirnya kebebasan dari api neraka...

2) Selalu berselawat keatas nabi.. Bakhil benar orang yang tak berselawat keatas nabi bila disebut namanya..Selawat pula biarlah selalu.. Sekali kita berselawat keatas nabi, Allah berselawat keatas kita 10 kali..

3) Jangan abaikan mak ayah.. Ingat semula cerita al maklum Alqamah, bagaimana susahnya dia menghembus nafas terakhir natijah ibunya yang terguris hatinya mengenangkan sikap anaknya yang mengabaikan dia, walaupun Alqamah adalah seorang yang dikenali sbg a'bid. Berjuang macammana pun kita, kalau terpaksa berhelah, biar bertempat..jangan helah dijadikan alasan utk buat sikap ambil mudah kepada mak ayah kita..bukan apa, takut2 apa yang kita anggap keyakinan itu sebenarnya pembocor amalan jer...fikir2kanlah..


kalau ada silap salah, tolong tegur terus di ruangan komen. Semoga kita semua beroleh manfaat..wallahua'lam.

No comments:

Post a Comment

Selamat Datang... Kita Mendidik Kerana Allah

Dengan nama Allah yang Maha pemurah lagi Maha Mengasihani…

Assalamualaikum wa rahmatullahhi wa barakatuhu.

Salam setulus hati buat para sahabat-sahabatku, para muaddib yang bersama-sama mengorak langkah dalam perjuangan. Kita semua adalah muaddib, pembentuk adab. Mengapa ana menekankan konotasi ‘AL-Muaddib di sini berbanding Al-Muallim, atau Al Mursyid? Kerana Al Muaddib ialah insan yang membentuk akhlak, satu konotasi yang membawa maksud terus kepada matlamat akhir (hadaf al a'liyy) bagi tugas seorang pendidik .
Inilah tugas seorang Da’e. Mendidik insan, memanusiakan. (berusaha membentuk manusia yang kembali kepada fitrahnya- tunduk dan patuh kepada RabbNya)
Sahabatku, setiap individu telah tercatat padanya tugas dan amanah masing-masing yang perlu dikemudikan dengan penuh kesabaran saban hari.

Apa tugas seorang manusia?

1) Sebagai hamba
2) Sebagai Khalifah
3) Sebagai Da’e

Sebagai hamba,hak-hak seorang hamba perlu dilakukan. Sebagai Khalifah, kewajipan kita ialah menunaikan amanah sebagai ‘seorang yang mengurus (mengikut kemampuan seorang hamba) dan sebagai da’e, kita mengajak kepada yang ma’ruf dan mencegah kemungkaran, mengajak manusia tunduk dan patuh pada Allah dengan penuh ketaqwaan.


Dan wahai AL Muaddib, tugas yang tertulis untuk kita adalah berjuang membentuk manusia yang berfungsi sebagai hamba, khalifah dan da’e yang baik. Itulah tugas kita dari satu sudut sebagai mata rantai perjuangan.


Menimba Ilmu, menjaga akhlak, menyalurkan ilmu, membentuk dan mendidik akhlak diri dan mad’u (anak-anak, khususnya kepada Muaddib yang akan berjuang di bidang pendidikan) bukanlah suatu usaha yang mudah.


Kesabaran, Istiqamah, kemahuan dan Azam, serta kesedaran tanggungjawab menjalankan amanah ini perlu dipastikan sentiasa segar buat jiwa, sesegar cinta kita pada perjuangan, jihad.. Ya, dalam konteks yang sama, jihad kita ialah untuk memanusiakan manusia.,Memastikan anak-anak ini mendapat tarbiyyah di peringkat awal supaya laluan mereka untuk menjadi jundiy yang berdiri teguh di saff tenteraNya menjadi mudah, ..InsyaAllah, Walau apapun, hanya Allah yang layak memudahkan segala urusan hambanya, milik Allahlah bagi setiap jiwa, ruh, jasad, niat dan usaha kita.Wahai sahabat-sahabatku, diri yang penuh dhaif ini menyeru kita bersatu tega mempertahankan manhaj pendidikan yang benar, kaedah pendidikan asli yang diajarkan Rasullullah, menapis segala bentuk doktrin pendidikan orientalis, yahudi atau nasrani yang telah lama cuba mengucar-kacirkan sistem hidup dan pemikiran kita.
Sama-samalah kita berusaha menjernihkan anak-anak yang akan kita didik ini dengan kefahaman Islam yang sejati.


InsyaAllah… ikhlaskan niat tugas mendidik ini untuk Allah semata, pasakkan keyakinan bahawa kemenangan itu telah disediakan, yakin dengan janji-janjinya , suburkan kesabaran dalam menghadapi mehnah…
“Dari Sahabat Annas bin Malik r.a berkata, Rasulullah s.a.w bersabda, bahawa Allah Azza Wa Jalla berfirman:
Orang yang berjuang di jalan Allah, dia menjadi tanggunganku, jika aku memegangnya (mengambil nyawanya) aku wariskan syurga kepadanya. Dan jika aku mengembalikannya ( tidak mati dalam perjuangan), aku kembalikan dia dengan pahala atau ‘harta rampasan’(hasil)… “


( Hadith Sahih)