Monday, September 7, 2009

Ramadhan 17: Bicara KETAATAN

TAAT. Di kepalaku masih berlegar-legar persoalan tentang taat. Siang tadi, kuliah Aqidah membahaskan tentang pegangan Ahli Sunnah wal Jamaah. Sunnah, Syiah,Muktazilah, Khawarij,Jabariah, Qadariah, yang itu nanti dulu. Akalku hanya satu utk mendalami semuanya dalam satu masa. Benakku kini hanya tertumpu kpd persoalan 'ketaatan', salah satu dari pegangan Ahli Sunnah Wal Jamaah ialah mentaati pemimpin. Ustaz Ismail menguraikannya dengan panjang lebar, tetapi aku masih belum menemukan jawapan utk persoalan dalam diriku.
"Siapa pemimpin aku?"
1)Bagi sebuah ummah, Muhammad s.a.w adalah pemimpin ulung.
2)Bagi sebuah negara, kerajaannya yang menepati ciri-ciri pemimpin Islam adalah pemimpinnya.
3)Bagi sebuah masyarakat, ketua yang menepati ciri-ciri pemimpin Islam juga pemimpinnya.
4)Bagi sebuah keluarga,seorang bapa adalah pemimpinnya.
5)Bagi seorang isteri, suaminya adalah pemimpinnya.
Kemudian akalku berfokus kepada persoalan ke-5.
Bagi seorang isteri, suaminya adalah pemimpinnya.
Betapa tegasnya syariat menekankan aspek ketaatan, dan akalku yang senipis seurat rambut ini mengukir satu kesimpulan.
Tugas manusia ini hanya untuk Taat. Taat kepada Allah, taat kepada pemimpin, taat kepada suami..
Taatkan manusia bukan suatu perkara mudah, kerana masing2 dikurniakan akal dan punya cara fikir yang tersendiri. Akal itu kadang2 mencapai suatu titik persetujuan dan kadang2 menyebabkan perselisihan faham. Tatkala perselisihan tu berlakulah, hati bermujahadah mencipta sabar.
Maka tugas kaum hawa dalam 'bidang' ketaatan adalah lebih dari adam kerana seorang isteri wajib mentaati suaminya selagi tindakannya tidak menyalahi syariat.Lantas mengapa hawa hari
ini memilih bakal suami dengan membuta tuli sedangkan dia tidak menilai terlebih dahulu samada dia mampu MENTAATINYA SELURUHNYA kecuali pd perkara yang menyalahi syariat?
Pada tafsiranku, mentaati itu wajib,maka berusaha memilih pemimpin yang layak dan boleh ditaati itu penting.
Maksudku pemimpin yang LAYAK ditaati ialah seorang lelaki yang layak menjadi suami/pemimpin dan ia diukur dari sudut syariat.
Maksudku pemimpin yang BOLEH ditaati ialah seorang yang mampu ditaati seluruhnya mengikut syara' dan ia diukur dari sudut kemampuan diri hawa' itu. sbb itulah Islam mengajurkan mencari yang sekufu..supaya mudah dan redho si hawa mentaatinya dengan rela hati dan penuh syukur.
Mengapa dan mengapa masih ramai manusia yang lalai dari menilai keperluan diri dalam hal-hal begini. Kegagalan si hawa menilai diri dan berhati-hati dalam pemilihan inilah punca punahnya 'baiti jannati' yang pernah menjadi azam suatu masa dulu, kerana hilangnya keyakinan terhadap suaminya, maka "wala'" terhadap suami gugur satu persatu dan akhirnya ketaatan itu tiada lagi.
Walaubagaimanapun, ini hanya satu skop kecil kehidupan . Walaupun kecil, ia tidak boleh diremehkan dalam pembinaan keluarga muslim yang menjadi cita-cita insan2 yang bekerja untuk Islam,
Semoga Allah memelihara diri dan sahabat2ku dari segala tipu daya, menjauhkanku dan sahabat2ku dari segala kekeliruan.

No comments:

Post a Comment

Selamat Datang... Kita Mendidik Kerana Allah

Dengan nama Allah yang Maha pemurah lagi Maha Mengasihani…

Assalamualaikum wa rahmatullahhi wa barakatuhu.

Salam setulus hati buat para sahabat-sahabatku, para muaddib yang bersama-sama mengorak langkah dalam perjuangan. Kita semua adalah muaddib, pembentuk adab. Mengapa ana menekankan konotasi ‘AL-Muaddib di sini berbanding Al-Muallim, atau Al Mursyid? Kerana Al Muaddib ialah insan yang membentuk akhlak, satu konotasi yang membawa maksud terus kepada matlamat akhir (hadaf al a'liyy) bagi tugas seorang pendidik .
Inilah tugas seorang Da’e. Mendidik insan, memanusiakan. (berusaha membentuk manusia yang kembali kepada fitrahnya- tunduk dan patuh kepada RabbNya)
Sahabatku, setiap individu telah tercatat padanya tugas dan amanah masing-masing yang perlu dikemudikan dengan penuh kesabaran saban hari.

Apa tugas seorang manusia?

1) Sebagai hamba
2) Sebagai Khalifah
3) Sebagai Da’e

Sebagai hamba,hak-hak seorang hamba perlu dilakukan. Sebagai Khalifah, kewajipan kita ialah menunaikan amanah sebagai ‘seorang yang mengurus (mengikut kemampuan seorang hamba) dan sebagai da’e, kita mengajak kepada yang ma’ruf dan mencegah kemungkaran, mengajak manusia tunduk dan patuh pada Allah dengan penuh ketaqwaan.


Dan wahai AL Muaddib, tugas yang tertulis untuk kita adalah berjuang membentuk manusia yang berfungsi sebagai hamba, khalifah dan da’e yang baik. Itulah tugas kita dari satu sudut sebagai mata rantai perjuangan.


Menimba Ilmu, menjaga akhlak, menyalurkan ilmu, membentuk dan mendidik akhlak diri dan mad’u (anak-anak, khususnya kepada Muaddib yang akan berjuang di bidang pendidikan) bukanlah suatu usaha yang mudah.


Kesabaran, Istiqamah, kemahuan dan Azam, serta kesedaran tanggungjawab menjalankan amanah ini perlu dipastikan sentiasa segar buat jiwa, sesegar cinta kita pada perjuangan, jihad.. Ya, dalam konteks yang sama, jihad kita ialah untuk memanusiakan manusia.,Memastikan anak-anak ini mendapat tarbiyyah di peringkat awal supaya laluan mereka untuk menjadi jundiy yang berdiri teguh di saff tenteraNya menjadi mudah, ..InsyaAllah, Walau apapun, hanya Allah yang layak memudahkan segala urusan hambanya, milik Allahlah bagi setiap jiwa, ruh, jasad, niat dan usaha kita.Wahai sahabat-sahabatku, diri yang penuh dhaif ini menyeru kita bersatu tega mempertahankan manhaj pendidikan yang benar, kaedah pendidikan asli yang diajarkan Rasullullah, menapis segala bentuk doktrin pendidikan orientalis, yahudi atau nasrani yang telah lama cuba mengucar-kacirkan sistem hidup dan pemikiran kita.
Sama-samalah kita berusaha menjernihkan anak-anak yang akan kita didik ini dengan kefahaman Islam yang sejati.


InsyaAllah… ikhlaskan niat tugas mendidik ini untuk Allah semata, pasakkan keyakinan bahawa kemenangan itu telah disediakan, yakin dengan janji-janjinya , suburkan kesabaran dalam menghadapi mehnah…
“Dari Sahabat Annas bin Malik r.a berkata, Rasulullah s.a.w bersabda, bahawa Allah Azza Wa Jalla berfirman:
Orang yang berjuang di jalan Allah, dia menjadi tanggunganku, jika aku memegangnya (mengambil nyawanya) aku wariskan syurga kepadanya. Dan jika aku mengembalikannya ( tidak mati dalam perjuangan), aku kembalikan dia dengan pahala atau ‘harta rampasan’(hasil)… “


( Hadith Sahih)