Saturday, November 7, 2009

Monolog

Apa yang harus aku lakukan sekarang?
-Terus taat

Untuk apa Taat?
-kerana adanya aku kerana Dia ada. Dia yang jadikan aku.
Dia memerhatikan aku.

(terima kasih ya Allah, kerana memberikan aku kehidupan dan peluang-peluang yang ada di dalamnya untuk ke syurga)

Bagaimana meraih syurga?
- Cari keredhaanNya

Bagaimana?
-usaha

Usaha itu susah, kadang kala berhasil, kadang kala tidak
-Redha Allah hanya perlukan usaha,bukan hasil yang maujud pada realiti material, tapi maujud pada qudrah dan iradahnya.

Usaha itu tetap susah kerana di dalamnya mengandungi pelbagai kesukaran.
- syurga Allah bukan murah. Perlu dibeli dengan usaha. Matawangnya ialah pahala..

Bagaimana boleh tahu kita mampu berusaha atau tidak?
- Allah memberikan kehidupan, Allah memi njamkan qudrah dan iradahnya kepada kita dan Allah tidak menjadikan penghalang kepada usaha kita melainkan kemudahan semata-mata. Kita tidak cacat angota, dikurniakan biah yang selamat tanpa halangan yang berat, dikelilingi ilmu-ilmu dan sumber ilmu yang mudah.

Bagaimana untuk mengahadapi kesukaran dengan jayanya
- kamu perlu CINTA, dengan Cinta kamu mampu.ia diiringi takut.

Cinta?
-Kamu perlu cintakan Allah.

Bagaimana?
- Dengan menyedari bahawa Allah mencintaimu.

Tidak!! Aku hina. Bagaimana aku layak dicintai.
- Kamu tidak yakin dengan janji Allah

Bagaimana untuk yakin?
- kenali diri kamu, rasai kelemahan kamu. Maka kamu akan mengenali dan merasai kebesaran Allah itu. Apabila kamu merasai, barulah kamu meyakini kata-kata dan janjinya.

( Ya Allah... kenalkan diri hamba dengan kelemahan diri hamba ini..)

Aku lemah..adakah Allah mencintaiku?
- jangan bertanya adakah Allah itu mencintaimu.. Tapi tanyalah dirimu adakah kamu itu MENYEDARI bahawa kamu dicintaiNya? Allah sesuai dengan ’siapa dia yang diberitakan pada hambanya’ -Ar rahman..Ar Rahim.

Kamu adalah makhluk Allah yang paling sempurna.

Di sisi makhluk2 Allah, Malaikat yang diperintahkan sujud kepadamu kerana kedudukanmu hebat di sisi Allah. Kamu dilantik menjadi ketua(khalifah) kerana malaikat, jin, binatang atau syaitan sebagai makhluk yang lain tidak layak mendapat taklifan itu.


Di sisi manusia, kamu sempurna kerana tidak ada cacat celanya pada anggotamu, masih muda, masih mempunyai peluang yang banyak secara adatnya, ilmu2 disekitarmu, guru-guru mengelilingimu, sumber2 ilmu di merata-rata, kamu dikurniakan harta sebagai rezki yang lebih berbanding manusia lain, kamu tidak punya halangan yang berat, kamu punya sahabat yang tidak menentang, kamu punya sahabat yang menyokong dan kamu punya biah jihad yang terhampar luas. Maka..Usahakanlah tanpa penat jemu,Tinggalkan sikap berlemah diri. Bersyukurlah..Jadikan Allah teman akrabmu, harapannmu, cintamu, matlamat hidupmu, tujuan hidupmu.

No comments:

Post a Comment

Selamat Datang... Kita Mendidik Kerana Allah

Dengan nama Allah yang Maha pemurah lagi Maha Mengasihani…

Assalamualaikum wa rahmatullahhi wa barakatuhu.

Salam setulus hati buat para sahabat-sahabatku, para muaddib yang bersama-sama mengorak langkah dalam perjuangan. Kita semua adalah muaddib, pembentuk adab. Mengapa ana menekankan konotasi ‘AL-Muaddib di sini berbanding Al-Muallim, atau Al Mursyid? Kerana Al Muaddib ialah insan yang membentuk akhlak, satu konotasi yang membawa maksud terus kepada matlamat akhir (hadaf al a'liyy) bagi tugas seorang pendidik .
Inilah tugas seorang Da’e. Mendidik insan, memanusiakan. (berusaha membentuk manusia yang kembali kepada fitrahnya- tunduk dan patuh kepada RabbNya)
Sahabatku, setiap individu telah tercatat padanya tugas dan amanah masing-masing yang perlu dikemudikan dengan penuh kesabaran saban hari.

Apa tugas seorang manusia?

1) Sebagai hamba
2) Sebagai Khalifah
3) Sebagai Da’e

Sebagai hamba,hak-hak seorang hamba perlu dilakukan. Sebagai Khalifah, kewajipan kita ialah menunaikan amanah sebagai ‘seorang yang mengurus (mengikut kemampuan seorang hamba) dan sebagai da’e, kita mengajak kepada yang ma’ruf dan mencegah kemungkaran, mengajak manusia tunduk dan patuh pada Allah dengan penuh ketaqwaan.


Dan wahai AL Muaddib, tugas yang tertulis untuk kita adalah berjuang membentuk manusia yang berfungsi sebagai hamba, khalifah dan da’e yang baik. Itulah tugas kita dari satu sudut sebagai mata rantai perjuangan.


Menimba Ilmu, menjaga akhlak, menyalurkan ilmu, membentuk dan mendidik akhlak diri dan mad’u (anak-anak, khususnya kepada Muaddib yang akan berjuang di bidang pendidikan) bukanlah suatu usaha yang mudah.


Kesabaran, Istiqamah, kemahuan dan Azam, serta kesedaran tanggungjawab menjalankan amanah ini perlu dipastikan sentiasa segar buat jiwa, sesegar cinta kita pada perjuangan, jihad.. Ya, dalam konteks yang sama, jihad kita ialah untuk memanusiakan manusia.,Memastikan anak-anak ini mendapat tarbiyyah di peringkat awal supaya laluan mereka untuk menjadi jundiy yang berdiri teguh di saff tenteraNya menjadi mudah, ..InsyaAllah, Walau apapun, hanya Allah yang layak memudahkan segala urusan hambanya, milik Allahlah bagi setiap jiwa, ruh, jasad, niat dan usaha kita.Wahai sahabat-sahabatku, diri yang penuh dhaif ini menyeru kita bersatu tega mempertahankan manhaj pendidikan yang benar, kaedah pendidikan asli yang diajarkan Rasullullah, menapis segala bentuk doktrin pendidikan orientalis, yahudi atau nasrani yang telah lama cuba mengucar-kacirkan sistem hidup dan pemikiran kita.
Sama-samalah kita berusaha menjernihkan anak-anak yang akan kita didik ini dengan kefahaman Islam yang sejati.


InsyaAllah… ikhlaskan niat tugas mendidik ini untuk Allah semata, pasakkan keyakinan bahawa kemenangan itu telah disediakan, yakin dengan janji-janjinya , suburkan kesabaran dalam menghadapi mehnah…
“Dari Sahabat Annas bin Malik r.a berkata, Rasulullah s.a.w bersabda, bahawa Allah Azza Wa Jalla berfirman:
Orang yang berjuang di jalan Allah, dia menjadi tanggunganku, jika aku memegangnya (mengambil nyawanya) aku wariskan syurga kepadanya. Dan jika aku mengembalikannya ( tidak mati dalam perjuangan), aku kembalikan dia dengan pahala atau ‘harta rampasan’(hasil)… “


( Hadith Sahih)