Saturday, January 23, 2010

Surat kepada Guru

Wahai guruku...

Apa khabar dirimu guruku? Moga sihat hendaknya disisi Allah, moga keberkatan dan rahmatNya selalu tercurah untukmu. Saat jari ini menari lemah di pentas keybord usang ini, pendengaran ini terhibur dengan nasihat-nasihatmu yang sempat ku rakam semasa sesi kuliahmu di tanah berkah itu, tetapi guruku..ternyata hatiku begitu sayu.. sayu sekali. Hati ini kalah sekali pada hari ini, sebak di hati menggumpal kerana rindu, air mata ku tertitis jatuh kebumi, membasahinya, mudah-mudahan bumi juga menjadi saksi sesal dan rintih ini di hari pengadilan kelak..

Guruku...
Terkenang suatu masa di tanah berkah itu, hati ini padu dengan keyakinan, kerana melihatkan jatidirimu yang tegas membela deen ini.. Kuatnya dirimu terbias kepada setiap jiwa yang menghadirkan diri menerima nasihatmu..Lantas pada suatu saat di tanah berkah itu, diriku cuba melihat apa yang akan terjadi pada hari ini. Adakah keyakinanku akan tergugah dek biah yang alpa nanti? diriku telah menjangka apa yang akan berkalu pada hari ini, dan diriku telah cuba melengkapkan segala kekuatan untuk membenteng mehnah hari ini. ternyata benteng itu rapuh..Ternyata hari ini, diriku lemah sekali...

Guruku...
Ternyata duniaku kini seolah-olah berjaya menipuku.. seolah-olah dunia ini berjaya meletihkanku dengan taklifan-taklifan yang tidak ku fahami fungsinya di sisi deen ini. Guruku, bagaimanakah ini... bagaimanakah aku mampu mempertahankan rutin iman di hati ini sedangkan tuntutan dunia sedang mengasak dan melanyak hebat haqq-haqq iman itu.. ditambah pula dengan ketidakselarian fikrah insan-insan di sekelilingku..

Guruku...
Masih diri ini mahu memegang erat janjiku terhadapmu dan terhadap diriku bahawa..aku akan menjauhi DAJJAL itu..benar katamu, ia sungguh dajjal! Dia berjaya membodohkan sahabat-sahabatku..diri ini menyaksikannya guruku, tetapi..diri ini tidak berjaya menyekatnya.. diri ini telah mencuba tetapi dicemuh seluruhnya.. sehinggakan diri ini lemah kerana diri ini dikelilingi mereka.. diri ini gagal bertahan lebih lama, dan hari ini diri ini hanya berjaya mengasingkan diri untuk mengelakkan pengaruhnya... bagaimana ini guruku.. diri ini ditaklif mereka sebagai amirah tetapi tidak dibenarkan melaksanakan tugas seorang amirah.. fahamkah mereka apa yang mereka mahukan? Apakah soal halal dan haram itu di luar tanggungjawab taklifan ini?Guruku, diri ini tidak pandai mentarjih hukum dalam situasi ini...diri ini letih memikirkannya, diri ini letih memikirkan samada masih validkah statusku di sisi Yang Maha Mengadili..

Lakar wajahku sentiasa tersenyum buat mereka, riak gerakku sentiasa ceria menyapa mereka..tetapi diri ini yakin, yakin bahawa tiada siapa yang boleh mengesan derita di hati, kerana keyakinan pada diri ini dalam satu perkara amat tinggi, apakah itu? itulah keyakinan bahawa diri ini tahu dan bijak berlakon bermanis muka saat hati renyuk, hampa dan menangis hiba..tiada siapa akan tahu.

Guruku...
Diri ini sedar, segalanya sedang terhakis.. sedikit demi sedikit. Kebodohan kesibukan ini amat ku benci. Sesekali hati ini mengharap ada hati-hati yang sudi memahami derita hati ini, tapi hampa.. mereka semua hanya bergembira. Mereka punya masa lapang yang banyak, tapi mereka bergembira dengan hidangan dunia. Apabila mereka sibuk,mereka tetap bergembira dengan hidangan dunia, sedangkan hati yang derita ini berhempas pulas melaksanakan tanggungjawabNya dan sekaligus terpaksa melayan tuntutan dunia yang mengada-ngada..Dan diri ini sungguh pelik guruku, bahawa mereka sering pula risau pada perkara yang tidak memberi makna..

Guruku...
Siapalah yang dapat hadir mengubat rindu ini untuk kembali ke tanah berkah itu,menghadirkan hati dan jasad ini sekaligus meraih dan merintih untuk redhonya dengan penuh ketenangan... Guruku, diri ini tidak pasti bilakah Izzah Islam akan terpancar di tanah yang berdirinya dajjal-dajjal ini. sungguh diri ini tersepit kerana senjata dajjal itu begitu berbisa. Hati ini makin lemah...

Guruku..
Hati ini tidaklah tajam seperti hati yang tuan guru miliki.. hatimu guru mampu mengenal jiwa tulus dan jiwa penipu.. Hati yang kabur ini sering tergapai-gapai mencari hati yang tulus.. yang mampu bersama denganku, dan dengannya, diri ini mampu berdiri dan bertahan lama..

Guruku...
Tidak mustahil diri ini akan menolak semuanya yang diri ini miliki hari ini termasuklah peluang-peluang yang masih dapat ku bezakan dari bencana.. Kerjayaku, gerak kerjaku, kawan-kawanku, kampusku, dan title "cikgu" ,Tidak mustahil kerana diri ini begitu bercelaru fikiranku dan imanku.. Guruku, diri ini perlukan nasihat, teman, kekuatan... Ajarkan diri ini cara-cara termakbulnya doaku, duhai guruku...

Guruku, sampai di sini sahaja. Ku mohon secebis tadahan doamu buat kesejahteraan dan kekuatanku.. Ku mohon doakan kasih-sayang Allah dan redhoNya selalu tercurah untukku... agar diri ini masih kuat untuk bersabar dengan semua ini... Guruku, diri ini selalu mendoakan impianmu untuk melahirkan ulama' besar suatu hari nanti, perkhabaran dari petunjuk Habaib itu menjadi kenyataan agung kelak..diri ini sentiasa mengikuti khabar perjuanganmu guruku..

No comments:

Post a Comment

Selamat Datang... Kita Mendidik Kerana Allah

Dengan nama Allah yang Maha pemurah lagi Maha Mengasihani…

Assalamualaikum wa rahmatullahhi wa barakatuhu.

Salam setulus hati buat para sahabat-sahabatku, para muaddib yang bersama-sama mengorak langkah dalam perjuangan. Kita semua adalah muaddib, pembentuk adab. Mengapa ana menekankan konotasi ‘AL-Muaddib di sini berbanding Al-Muallim, atau Al Mursyid? Kerana Al Muaddib ialah insan yang membentuk akhlak, satu konotasi yang membawa maksud terus kepada matlamat akhir (hadaf al a'liyy) bagi tugas seorang pendidik .












Inilah tugas seorang Da’e. Mendidik insan, memanusiakan. (berusaha membentuk manusia yang kembali kepada fitrahnya- tunduk dan patuh kepada RabbNya)
Sahabatku, setiap individu telah tercatat padanya tugas dan amanah masing-masing yang perlu dikemudikan dengan penuh kesabaran saban hari.





Apa tugas seorang manusia?

1) Sebagai hamba
2) Sebagai Khalifah
3) Sebagai Da’e





Sebagai hamba,hak-hak seorang hamba perlu dilakukan. Sebagai Khalifah, kewajipan kita ialah menunaikan amanah sebagai ‘seorang yang mengurus (mengikut kemampuan seorang hamba) dan sebagai da’e, kita mengajak kepada yang ma’ruf dan mencegah kemungkaran, mengajak manusia tunduk dan patuh pada Allah dengan penuh ketaqwaan.






Dan wahai AL Muaddib, tugas yang tertulis untuk kita adalah berjuang membentuk manusia yang berfungsi sebagai hamba, khalifah dan da’e yang baik. Itulah tugas kita dari satu sudut sebagai mata rantai perjuangan.






Menimba Ilmu, menjaga akhlak, menyalurkan ilmu, membentuk dan mendidik akhlak diri dan mad’u (anak-anak, khususnya kepada Muaddib yang akan berjuang di bidang pendidikan) bukanlah suatu usaha yang mudah.






Kesabaran, Istiqamah, kemahuan dan Azam, serta kesedaran tanggungjawab menjalankan amanah ini perlu dipastikan sentiasa segar buat jiwa, sesegar cinta kita pada perjuangan, jihad.. Ya, dalam konteks yang sama, jihad kita ialah untuk memanusiakan manusia.,Memastikan anak-anak ini mendapat tarbiyyah di peringkat awal supaya laluan mereka untuk menjadi jundiy yang berdiri teguh di saff tenteraNya menjadi mudah, ..InsyaAllah, Walau apapun, hanya Allah yang layak memudahkan segala urusan hambanya, milik Allahlah bagi setiap jiwa, ruh, jasad, niat dan usaha kita.







Wahai sahabat-sahabatku, diri yang penuh dhaif ini menyeru kita bersatu tega mempertahankan manhaj pendidikan yang benar, kaedah pendidikan asli yang diajarkan Rasullullah, menapis segala bentuk doktrin pendidikan orientalis, yahudi atau nasrani yang telah lama cuba mengucar-kacirkan sistem hidup dan pemikiran kita.




Sama-samalah kita berusaha menjernihkan anak-anak yang akan kita didik ini dengan kefahaman Islam yang sejati.






InsyaAllah… ikhlaskan niat tugas mendidik ini untuk Allah semata, pasakkan keyakinan bahawa kemenangan itu telah disediakan, yakin dengan janji-janjinya , suburkan kesabaran dalam menghadapi mehnah…




“Dari Sahabat Annas bin Malik r.a berkata, Rasulullah s.a.w bersabda, bahawa Allah Azza Wa Jalla berfirman:
Orang yang berjuang di jalan Allah, dia menjadi tanggunganku, jika aku memegangnya (mengambil nyawanya) aku wariskan syurga kepadanya. Dan jika aku mengembalikannya ( tidak mati dalam perjuangan), aku kembalikan dia dengan pahala atau ‘harta rampasan’(hasil)… “


( Hadith Sahih)