Thursday, January 27, 2011

Ikrar Hanis Khairunnisa'.


Teguh. Tegar. Wanita itu bersikap teguh dan tegar. Seperti falsafah yang ada pada bunga-bunga kegemarannya, tulip. Tulip mungkin tidak seanggun mawar, malah tidak berduri untuk mempertahankan diri, namun tulip tetap cantik kerana simple, bunganya bertahan segar, kelopaknya tegar, dahannya teguh. Cukuplah prinsip tegar dan teguh itu mencantikkan sekuntum bunga yang tak mudah layu dan mengindahkan seorang wanita yang tak mudah putus asa.

Wanita itu, Hanis Khairunnisa'.

Hanis Khairunnisa' hidup dalam golongan pertengahan, pertengahan bukan dari sudut status sosio ekonomi atau usia, tapi dari sudut biah Islamiahnya. Dia bukanlah anak seorang imam, atau seorang pejuang kebenaran first class, juga bukan anak seorang kaki judi si pelingkup. Dia bersyukur dengan apa adanya diri dan keluarganya.

Suaminya seorang yang budiman, masih belajar di peringkat master, seperti kebanyakan lelaki. Bapanya seorang kontraktor kecil-kecilan, mengambil upah dan mengupah manusia membersihkan kawasan. Ibunya seorang kerani, seorang yang ikhlas bekerja membantu keluarga setiap hari. Adik-adiknya masih belajar di universiti tempatan dan luar negara, juga seperti orang-orang kebanyakan. Dia bersyukur, apa adanya diri, keluarga dan asal usulnya.

Dia, wanita istimewa yang sentiasa berjuang di tengah-tengah medan pertengahan. Medan pertengahan ialah medan yang penuh dengan cabaran dan peluang bagi mereka yang mahu berjuang, juga merupakan medan yang selesa dan melemahkan bagi mereka yang tenggelam dalam nikmat zon selesa (comfort zone).

Cabaran di medan pertengahan ini ialah dalam separuh kehidupannya, dia harus berhadapan dengan cara hidup manusia yang sedang meninggalkan Al-Qur'an dengan perlahan-lahan. Di dalam separuh kehidupannya yang lain, dia masih berpelung untuk menerima nikmat ditarbiyyah dan mentarbiyyah bersama manusia yang sentiasa memperjuangkan kesejahteraan.

Di tengah-tengah medan itu, dia mencipta prinsipnya. Dia tidak mahu terus hidup dengan keresahan yang menjadikan hilang ceria, takut yang menjadikan pesimis, tercabar yang menjadikan pemarah dan kelam kabut yang menjadikan hilang keindahan. Dia harus yakin.

Dia hanya perlu menjadi apa yang dimahukannya. Sehingga kini, dialah Hanis Kahirunn
isa' yang sentiasa ceria dengan kesyukurannya, optimis dengan keyakinannya, penyayang dengan bimbingan suaminya dan indah dengan prinsip untuk meraikan akhlak muslimah sejati, meskipun kadang-kadang dia gagal, namun cepat-cepat dia memaafkan dirinya dan mencuba sekali lagi.

Setiap waktu, dia sentiasa bermuhajadah menyeimbangkan cinta. Ya, dia mencintai ramai manusia, khususnya suaminya. Namun dia tidak pernah menggugah singgahsana cinta agung untuk tuhan di hatinya. Untuk itu, dia tidak pernah lupa untuk berjuang untuk cinta Tuhannya. Dialah bakal bidadari syurga, selagi dia berprinsip dengan prinsip hidup matinya kerana Tuhannya, kerana dia pernah berikrar pada suatu masa..

"Ku cintai Allah seluruhnya, Ku taati suamiku selayaknya dia. Ku akui kepimpinannya dan aku percaya. Tugasku hanya untuk menerima cintanya menggunakan cintaku, dan kembalikan kepada Pemiliknya, agar aku kekal sebagai bidadarinya di kerajaan itu, agar aku kekal sebagai hamba terpilih yang dicintaiNya, selamanya..."

1 comment:

  1. Assalamualaikum...

    Teruskan minat menulis ni... Suka baca penulisan awak. =)

    ReplyDelete

Selamat Datang... Kita Mendidik Kerana Allah

Dengan nama Allah yang Maha pemurah lagi Maha Mengasihani…

Assalamualaikum wa rahmatullahhi wa barakatuhu.

Salam setulus hati buat para sahabat-sahabatku, para muaddib yang bersama-sama mengorak langkah dalam perjuangan. Kita semua adalah muaddib, pembentuk adab. Mengapa ana menekankan konotasi ‘AL-Muaddib di sini berbanding Al-Muallim, atau Al Mursyid? Kerana Al Muaddib ialah insan yang membentuk akhlak, satu konotasi yang membawa maksud terus kepada matlamat akhir (hadaf al a'liyy) bagi tugas seorang pendidik .
Inilah tugas seorang Da’e. Mendidik insan, memanusiakan. (berusaha membentuk manusia yang kembali kepada fitrahnya- tunduk dan patuh kepada RabbNya)
Sahabatku, setiap individu telah tercatat padanya tugas dan amanah masing-masing yang perlu dikemudikan dengan penuh kesabaran saban hari.

Apa tugas seorang manusia?

1) Sebagai hamba
2) Sebagai Khalifah
3) Sebagai Da’e

Sebagai hamba,hak-hak seorang hamba perlu dilakukan. Sebagai Khalifah, kewajipan kita ialah menunaikan amanah sebagai ‘seorang yang mengurus (mengikut kemampuan seorang hamba) dan sebagai da’e, kita mengajak kepada yang ma’ruf dan mencegah kemungkaran, mengajak manusia tunduk dan patuh pada Allah dengan penuh ketaqwaan.


Dan wahai AL Muaddib, tugas yang tertulis untuk kita adalah berjuang membentuk manusia yang berfungsi sebagai hamba, khalifah dan da’e yang baik. Itulah tugas kita dari satu sudut sebagai mata rantai perjuangan.


Menimba Ilmu, menjaga akhlak, menyalurkan ilmu, membentuk dan mendidik akhlak diri dan mad’u (anak-anak, khususnya kepada Muaddib yang akan berjuang di bidang pendidikan) bukanlah suatu usaha yang mudah.


Kesabaran, Istiqamah, kemahuan dan Azam, serta kesedaran tanggungjawab menjalankan amanah ini perlu dipastikan sentiasa segar buat jiwa, sesegar cinta kita pada perjuangan, jihad.. Ya, dalam konteks yang sama, jihad kita ialah untuk memanusiakan manusia.,Memastikan anak-anak ini mendapat tarbiyyah di peringkat awal supaya laluan mereka untuk menjadi jundiy yang berdiri teguh di saff tenteraNya menjadi mudah, ..InsyaAllah, Walau apapun, hanya Allah yang layak memudahkan segala urusan hambanya, milik Allahlah bagi setiap jiwa, ruh, jasad, niat dan usaha kita.Wahai sahabat-sahabatku, diri yang penuh dhaif ini menyeru kita bersatu tega mempertahankan manhaj pendidikan yang benar, kaedah pendidikan asli yang diajarkan Rasullullah, menapis segala bentuk doktrin pendidikan orientalis, yahudi atau nasrani yang telah lama cuba mengucar-kacirkan sistem hidup dan pemikiran kita.
Sama-samalah kita berusaha menjernihkan anak-anak yang akan kita didik ini dengan kefahaman Islam yang sejati.


InsyaAllah… ikhlaskan niat tugas mendidik ini untuk Allah semata, pasakkan keyakinan bahawa kemenangan itu telah disediakan, yakin dengan janji-janjinya , suburkan kesabaran dalam menghadapi mehnah…
“Dari Sahabat Annas bin Malik r.a berkata, Rasulullah s.a.w bersabda, bahawa Allah Azza Wa Jalla berfirman:
Orang yang berjuang di jalan Allah, dia menjadi tanggunganku, jika aku memegangnya (mengambil nyawanya) aku wariskan syurga kepadanya. Dan jika aku mengembalikannya ( tidak mati dalam perjuangan), aku kembalikan dia dengan pahala atau ‘harta rampasan’(hasil)… “


( Hadith Sahih)