Friday, January 21, 2011

Tulisan berwajah baru.


Sudah lama jari ini tidak menari di pentas keyboard ini. Niat untuk membiarkan hasil tulisan terdahulu menjadi pengisian untuk manfaat umum tanpa peningkatan itu saya batalkan, memandangkan semakin hari semarai ramai pula yang menjadi 'followers' saya.

Bila ada yang mempercayai kita, maka harapan baru terhasil. Lagipula, saya sememangnya mencintai penulisan sebenarnya. Terima kasih kepada rakan-rakan penyokong yang sudi menghadiahkan kesukaand an kepercayaan kalian kepada blog ini. Tidak akan saya sia-siakan tanpa sebarang perkongsian.

Cuma, saya memilih untuk mengambil jalan tengah dalam penullisan kali ini. Jika dahulu saya suka menceritakan maklumat dan perjalan dalam perjuangan dalam kumpulan yang besar, kali ini saya lebih berminat untuk berkongsi tentang perjuangan dalam skop yang lebih berfokus, iaitu keluarga, anugerah kasih-sayang dan persahabatan. Moga dengan titipan tulisan ini mampu meraih rasa syukur yang mendalam. Ya, kali ini saya akan menggunakan method perasaan SYUKUR, suatu pendekatan yang tidak jauh berbeza dari penulisan sebelum ini yang banyak menggunakan pendekatan SABAR.

Biarlah penulisan kali ini tidak mengungkit atau membayangkan keresahan,
komplikasi strategi, kebimbangan dan sebagainya...tetapi biar dibajai dengan cerita
tentang kasih sayang dan motivasi yang memberi inspirasi. Terima kasih kepada suami saya, En. Mokhtar Bin Yahya, yang banyak mengajarkan tentang hal ini. Dia telah membawa saya melihat dunia dari sudut yang berbeza.


Esok, saya akan berjaulah bersama keluarga. Entah apa lagi gambaran tentang pengajaran kehidupan akan saya perhatikan, akan saya tetap nantikan dengan penuh minat dan rasa syukur. Saya mula menyedari bahawa saya suka bergaul dengan manusia, saya sayangkan umat Islam, saya sayangkan saudara saya. Masing-masing mempunyai kisah hidup yang memberi pengajaran hebat sehingga mereka mampu menjadi sebagaimana mereka hari ini. Malah saya sendiri, perlu lebih banyak memerhatikan mereka untuk tahu mengenai kehidupan.

Walaubagaimanapun, saya akan rakamkan setiap pengambaraan itu dalam blog ini. Dengan dibantu oleh DSLR adik saya yang saya kagumi kerana keiltizamannya yang tinggi. Segalanya akan menjadi mudah untuk sebuah perkongsian yang bermanfaat. InsyaAllah..

No comments:

Post a Comment

Selamat Datang... Kita Mendidik Kerana Allah

Dengan nama Allah yang Maha pemurah lagi Maha Mengasihani…

Assalamualaikum wa rahmatullahhi wa barakatuhu.

Salam setulus hati buat para sahabat-sahabatku, para muaddib yang bersama-sama mengorak langkah dalam perjuangan. Kita semua adalah muaddib, pembentuk adab. Mengapa ana menekankan konotasi ‘AL-Muaddib di sini berbanding Al-Muallim, atau Al Mursyid? Kerana Al Muaddib ialah insan yang membentuk akhlak, satu konotasi yang membawa maksud terus kepada matlamat akhir (hadaf al a'liyy) bagi tugas seorang pendidik .
Inilah tugas seorang Da’e. Mendidik insan, memanusiakan. (berusaha membentuk manusia yang kembali kepada fitrahnya- tunduk dan patuh kepada RabbNya)
Sahabatku, setiap individu telah tercatat padanya tugas dan amanah masing-masing yang perlu dikemudikan dengan penuh kesabaran saban hari.

Apa tugas seorang manusia?

1) Sebagai hamba
2) Sebagai Khalifah
3) Sebagai Da’e

Sebagai hamba,hak-hak seorang hamba perlu dilakukan. Sebagai Khalifah, kewajipan kita ialah menunaikan amanah sebagai ‘seorang yang mengurus (mengikut kemampuan seorang hamba) dan sebagai da’e, kita mengajak kepada yang ma’ruf dan mencegah kemungkaran, mengajak manusia tunduk dan patuh pada Allah dengan penuh ketaqwaan.


Dan wahai AL Muaddib, tugas yang tertulis untuk kita adalah berjuang membentuk manusia yang berfungsi sebagai hamba, khalifah dan da’e yang baik. Itulah tugas kita dari satu sudut sebagai mata rantai perjuangan.


Menimba Ilmu, menjaga akhlak, menyalurkan ilmu, membentuk dan mendidik akhlak diri dan mad’u (anak-anak, khususnya kepada Muaddib yang akan berjuang di bidang pendidikan) bukanlah suatu usaha yang mudah.


Kesabaran, Istiqamah, kemahuan dan Azam, serta kesedaran tanggungjawab menjalankan amanah ini perlu dipastikan sentiasa segar buat jiwa, sesegar cinta kita pada perjuangan, jihad.. Ya, dalam konteks yang sama, jihad kita ialah untuk memanusiakan manusia.,Memastikan anak-anak ini mendapat tarbiyyah di peringkat awal supaya laluan mereka untuk menjadi jundiy yang berdiri teguh di saff tenteraNya menjadi mudah, ..InsyaAllah, Walau apapun, hanya Allah yang layak memudahkan segala urusan hambanya, milik Allahlah bagi setiap jiwa, ruh, jasad, niat dan usaha kita.Wahai sahabat-sahabatku, diri yang penuh dhaif ini menyeru kita bersatu tega mempertahankan manhaj pendidikan yang benar, kaedah pendidikan asli yang diajarkan Rasullullah, menapis segala bentuk doktrin pendidikan orientalis, yahudi atau nasrani yang telah lama cuba mengucar-kacirkan sistem hidup dan pemikiran kita.
Sama-samalah kita berusaha menjernihkan anak-anak yang akan kita didik ini dengan kefahaman Islam yang sejati.


InsyaAllah… ikhlaskan niat tugas mendidik ini untuk Allah semata, pasakkan keyakinan bahawa kemenangan itu telah disediakan, yakin dengan janji-janjinya , suburkan kesabaran dalam menghadapi mehnah…
“Dari Sahabat Annas bin Malik r.a berkata, Rasulullah s.a.w bersabda, bahawa Allah Azza Wa Jalla berfirman:
Orang yang berjuang di jalan Allah, dia menjadi tanggunganku, jika aku memegangnya (mengambil nyawanya) aku wariskan syurga kepadanya. Dan jika aku mengembalikannya ( tidak mati dalam perjuangan), aku kembalikan dia dengan pahala atau ‘harta rampasan’(hasil)… “


( Hadith Sahih)