Sunday, March 11, 2012

Tarbiyyah di Rumah 10: KeyakinanCadangan situasi:
Di waktu malam.

Alatan:
Ruang bilik.

Cara-cara:
1. Tanyakan kepada anak-anak apakah yang paling mereka takut.
2. Tanyakan lagi kepada anak-anak siapakah yang paling mereka sayang.
3. Biasanya anak-anak akan menjawab bahawa perkara yang paling mereka takuti ialah hantu dan perkara yang pang mereka sayang ialah anda yaitu ibu dan bapa mereka.
4. Nyatakan kepada anak-anak anda bahawa yang perlu mereka takuti ialah Allah dan yang perlu mereka sayangi ialah Allah juga.
5. Terangkan kepada anak-anak anda bahawa kita seharusnya takut sekiranya allah marah kepada kita dan kita perlu sayangkan Allah kerana dialah yang menjaga kita lebih daripada ibu bapa menjaga mereka.
6. Selepas penerangan dibuat, dalam satu situasi lain, padamkan lampu Di ruang dimana anak-anak berada dengan sengaja.
7. Perhatikan reaksi anak-anak anda. Tenangkan mereka sekiranya mereka ketakutan dan terangkan semula kepada mereka supaya mereka berani menghadapi kegelapan.
8. Ingatkan kepada mereka berulang-ulang kali bahawa mereka tidak perlu takut kepada kegelapan tetapi hanya perlu takut kepada Allah.
9. Ajaklah anak-anak anda berdoa memohon perlindungan kepada Allah dan berzikir mengingati Allah untuk meneguhkan keyakinan mereka.

Ulasan:
Apabila anak-anak anda tidak takutkan kegelapan, biasanya kanak-kanak akan berimiginasi dengan perkara-perkara yang boleh mendatangkan ketakutan seperti membayangkan hantu, gangguan dan sebagainya. 

Di sinilah pentingnya peranan anda sebagai ibu bapa membetulkan konsep tanggapan mereka bahawa tidak ada apa yang perlu mereka takutkan melainkan Allah Taala. Begitu juga dengan kasih sayang, anak-anak perlu dididik sejak awal supaya mereka cepat matang dengan erti kasih sayang Allah yang sebenarnya.
Selamat mencuba!


© Tabaji Kozu Education, Inc. All Rights Reserved.

No comments:

Post a Comment

Selamat Datang... Kita Mendidik Kerana Allah

Dengan nama Allah yang Maha pemurah lagi Maha Mengasihani…

Assalamualaikum wa rahmatullahhi wa barakatuhu.

Salam setulus hati buat para sahabat-sahabatku, para muaddib yang bersama-sama mengorak langkah dalam perjuangan. Kita semua adalah muaddib, pembentuk adab. Mengapa ana menekankan konotasi ‘AL-Muaddib di sini berbanding Al-Muallim, atau Al Mursyid? Kerana Al Muaddib ialah insan yang membentuk akhlak, satu konotasi yang membawa maksud terus kepada matlamat akhir (hadaf al a'liyy) bagi tugas seorang pendidik .
Inilah tugas seorang Da’e. Mendidik insan, memanusiakan. (berusaha membentuk manusia yang kembali kepada fitrahnya- tunduk dan patuh kepada RabbNya)
Sahabatku, setiap individu telah tercatat padanya tugas dan amanah masing-masing yang perlu dikemudikan dengan penuh kesabaran saban hari.

Apa tugas seorang manusia?

1) Sebagai hamba
2) Sebagai Khalifah
3) Sebagai Da’e

Sebagai hamba,hak-hak seorang hamba perlu dilakukan. Sebagai Khalifah, kewajipan kita ialah menunaikan amanah sebagai ‘seorang yang mengurus (mengikut kemampuan seorang hamba) dan sebagai da’e, kita mengajak kepada yang ma’ruf dan mencegah kemungkaran, mengajak manusia tunduk dan patuh pada Allah dengan penuh ketaqwaan.


Dan wahai AL Muaddib, tugas yang tertulis untuk kita adalah berjuang membentuk manusia yang berfungsi sebagai hamba, khalifah dan da’e yang baik. Itulah tugas kita dari satu sudut sebagai mata rantai perjuangan.


Menimba Ilmu, menjaga akhlak, menyalurkan ilmu, membentuk dan mendidik akhlak diri dan mad’u (anak-anak, khususnya kepada Muaddib yang akan berjuang di bidang pendidikan) bukanlah suatu usaha yang mudah.


Kesabaran, Istiqamah, kemahuan dan Azam, serta kesedaran tanggungjawab menjalankan amanah ini perlu dipastikan sentiasa segar buat jiwa, sesegar cinta kita pada perjuangan, jihad.. Ya, dalam konteks yang sama, jihad kita ialah untuk memanusiakan manusia.,Memastikan anak-anak ini mendapat tarbiyyah di peringkat awal supaya laluan mereka untuk menjadi jundiy yang berdiri teguh di saff tenteraNya menjadi mudah, ..InsyaAllah, Walau apapun, hanya Allah yang layak memudahkan segala urusan hambanya, milik Allahlah bagi setiap jiwa, ruh, jasad, niat dan usaha kita.Wahai sahabat-sahabatku, diri yang penuh dhaif ini menyeru kita bersatu tega mempertahankan manhaj pendidikan yang benar, kaedah pendidikan asli yang diajarkan Rasullullah, menapis segala bentuk doktrin pendidikan orientalis, yahudi atau nasrani yang telah lama cuba mengucar-kacirkan sistem hidup dan pemikiran kita.
Sama-samalah kita berusaha menjernihkan anak-anak yang akan kita didik ini dengan kefahaman Islam yang sejati.


InsyaAllah… ikhlaskan niat tugas mendidik ini untuk Allah semata, pasakkan keyakinan bahawa kemenangan itu telah disediakan, yakin dengan janji-janjinya , suburkan kesabaran dalam menghadapi mehnah…
“Dari Sahabat Annas bin Malik r.a berkata, Rasulullah s.a.w bersabda, bahawa Allah Azza Wa Jalla berfirman:
Orang yang berjuang di jalan Allah, dia menjadi tanggunganku, jika aku memegangnya (mengambil nyawanya) aku wariskan syurga kepadanya. Dan jika aku mengembalikannya ( tidak mati dalam perjuangan), aku kembalikan dia dengan pahala atau ‘harta rampasan’(hasil)… “


( Hadith Sahih)