Wednesday, October 28, 2009

afwan kathira!!

Pening.

Kepalaku berdenyut tidak berhenti sejak tengahhari tadi. Mungkin kerana 'enjen mujadalahku telah berkarat. Sukar dihidupkan dan apabila dihidupkan, satu geseran kuat terhasil mengeluarkan serpih-serpih karat persepsi yang tidak terpakai lagi. Aqal dikerahkan dan diajar untuk fokus mencari dan mengurus idea. Mencari idea, menghuraikan erti yang tersirat sekaligus menyusunnya membentuk kata-kata tidaklah semudah menyusun idea dan merakamkannya dengan menggerakkan jari jemari di keybord membentuk tulisan. Tersilap taip boleh dibackspacekan, tetapi jika terlanjur kata, silap-silap berlaku kekeliruan atau salah tafsir yang boleh memburukkan keadaan. Manalah tahu...

Begitulah senario berforum yang terjadi hari ini. Segalanya berjalan dengan tenang dan positif. Walau apapun, syukur alhamdulillah kerana diberi peluang untuk menyeimbangkan cara hidup yang begini yang sekali-sekala memang perlu. Tetapi hakikatnya, aku tidak suka sebarang bentuk aktiviti yang memerlukan diriku berada di hadapan khalayak ramai , menjadi tumpuan ,apalagi jika terpaksa melantangkan suaraku di hadapan mereka terutamanya pada kaum muslimin. Aku merasakan kaum adam lebih beroautoriti , lebih layak melakukan hal demikian.dan aku, cukuplah hanya dengan "menyiapkan kelengkapan di sebalik tabir pentas' sahaja. Biarlah yang mara berhujah itu kaum yang layak memimpin terlebih dahulu.

Hari ini aku berada di situasi itu semula. Tak mengapalah, kerana permintaan sahabat-sahabat muslimat muslimin yang kusayangi, ku gagahkan diri. Cuma, kupohon ribuan kemaafan seandainya daku tersilap kata atau kalian terkeliru dari apa yang telah kusampaikan. Afwan kathira ya ikhwah wa akhawati..

No comments:

Post a Comment

Selamat Datang... Kita Mendidik Kerana Allah

Dengan nama Allah yang Maha pemurah lagi Maha Mengasihani…

Assalamualaikum wa rahmatullahhi wa barakatuhu.

Salam setulus hati buat para sahabat-sahabatku, para muaddib yang bersama-sama mengorak langkah dalam perjuangan. Kita semua adalah muaddib, pembentuk adab. Mengapa ana menekankan konotasi ‘AL-Muaddib di sini berbanding Al-Muallim, atau Al Mursyid? Kerana Al Muaddib ialah insan yang membentuk akhlak, satu konotasi yang membawa maksud terus kepada matlamat akhir (hadaf al a'liyy) bagi tugas seorang pendidik .
Inilah tugas seorang Da’e. Mendidik insan, memanusiakan. (berusaha membentuk manusia yang kembali kepada fitrahnya- tunduk dan patuh kepada RabbNya)
Sahabatku, setiap individu telah tercatat padanya tugas dan amanah masing-masing yang perlu dikemudikan dengan penuh kesabaran saban hari.

Apa tugas seorang manusia?

1) Sebagai hamba
2) Sebagai Khalifah
3) Sebagai Da’e

Sebagai hamba,hak-hak seorang hamba perlu dilakukan. Sebagai Khalifah, kewajipan kita ialah menunaikan amanah sebagai ‘seorang yang mengurus (mengikut kemampuan seorang hamba) dan sebagai da’e, kita mengajak kepada yang ma’ruf dan mencegah kemungkaran, mengajak manusia tunduk dan patuh pada Allah dengan penuh ketaqwaan.


Dan wahai AL Muaddib, tugas yang tertulis untuk kita adalah berjuang membentuk manusia yang berfungsi sebagai hamba, khalifah dan da’e yang baik. Itulah tugas kita dari satu sudut sebagai mata rantai perjuangan.


Menimba Ilmu, menjaga akhlak, menyalurkan ilmu, membentuk dan mendidik akhlak diri dan mad’u (anak-anak, khususnya kepada Muaddib yang akan berjuang di bidang pendidikan) bukanlah suatu usaha yang mudah.


Kesabaran, Istiqamah, kemahuan dan Azam, serta kesedaran tanggungjawab menjalankan amanah ini perlu dipastikan sentiasa segar buat jiwa, sesegar cinta kita pada perjuangan, jihad.. Ya, dalam konteks yang sama, jihad kita ialah untuk memanusiakan manusia.,Memastikan anak-anak ini mendapat tarbiyyah di peringkat awal supaya laluan mereka untuk menjadi jundiy yang berdiri teguh di saff tenteraNya menjadi mudah, ..InsyaAllah, Walau apapun, hanya Allah yang layak memudahkan segala urusan hambanya, milik Allahlah bagi setiap jiwa, ruh, jasad, niat dan usaha kita.Wahai sahabat-sahabatku, diri yang penuh dhaif ini menyeru kita bersatu tega mempertahankan manhaj pendidikan yang benar, kaedah pendidikan asli yang diajarkan Rasullullah, menapis segala bentuk doktrin pendidikan orientalis, yahudi atau nasrani yang telah lama cuba mengucar-kacirkan sistem hidup dan pemikiran kita.
Sama-samalah kita berusaha menjernihkan anak-anak yang akan kita didik ini dengan kefahaman Islam yang sejati.


InsyaAllah… ikhlaskan niat tugas mendidik ini untuk Allah semata, pasakkan keyakinan bahawa kemenangan itu telah disediakan, yakin dengan janji-janjinya , suburkan kesabaran dalam menghadapi mehnah…
“Dari Sahabat Annas bin Malik r.a berkata, Rasulullah s.a.w bersabda, bahawa Allah Azza Wa Jalla berfirman:
Orang yang berjuang di jalan Allah, dia menjadi tanggunganku, jika aku memegangnya (mengambil nyawanya) aku wariskan syurga kepadanya. Dan jika aku mengembalikannya ( tidak mati dalam perjuangan), aku kembalikan dia dengan pahala atau ‘harta rampasan’(hasil)… “


( Hadith Sahih)