Tuesday, October 6, 2009

tadbir diri

Tidak ada masa untuk membenarkan aqal menerawang mencari jawapan-jawapan terhadap rezqi Allah itu. Disiplin minda hanya menetapkan perkara-perkara yang membantu dalam peningkatan iman sahaja yang boleh melintasinya. Sekiranya pernah ada tujuan yang tidak terancang itu mengawal perilaku, ia sekadar membiasakan diri dengan mehnah duniawi. titik tolaknya adalah istighfar dan iman memandu semula hati. Dan kita fahami bahawa sifat iman itu yazid wa yanqus, bertambah dan berkurang..

Saat ia bertambah, sedari si amiir kerajaan diri bahawa hanya Allah layak dicintai tidak kurang dari setiap detik dan ketika. Saat ia berkurang, sedari pertahanan kerajaan diri bahawa taat dengan penuh sabar itu jambatan kepada yazidnya iman hari esok..

bekas hati dibanjiri lintasan iman hari ini kerana aqal menjaga lintasan pengetahuannya pada hari semalam.. biusan iman meredakan penyakit hati apabila mengingati proses dunia ini hanya maudhu' yang kecil bahkan sempit di mata seorang hamba.air mata yang menitis kerana terkilan terhadap perilaku isi duniawi bisa mengalir deras kerana terkilan terhadap pentadbiran diri yang miskin hasil tuaiannya terhadap negeri ukhrawi...

Negeri ukhrawi..
titik penentuan bagi yang layak menjadi ketua bidadari,
titik penentuan bagi yang layak menjadi kekasih abadi,
titik penentuan bagi yang layak memandang wajah Ilahi,
titik penentuan bagi yang layak bertemu Dia manusia agung yang mencintai diri..
Ya Rasulullah...
Allahumma Solli A'la Sayyidina Muhammad.

No comments:

Post a Comment

Selamat Datang... Kita Mendidik Kerana Allah

Dengan nama Allah yang Maha pemurah lagi Maha Mengasihani…

Assalamualaikum wa rahmatullahhi wa barakatuhu.

Salam setulus hati buat para sahabat-sahabatku, para muaddib yang bersama-sama mengorak langkah dalam perjuangan. Kita semua adalah muaddib, pembentuk adab. Mengapa ana menekankan konotasi ‘AL-Muaddib di sini berbanding Al-Muallim, atau Al Mursyid? Kerana Al Muaddib ialah insan yang membentuk akhlak, satu konotasi yang membawa maksud terus kepada matlamat akhir (hadaf al a'liyy) bagi tugas seorang pendidik .
Inilah tugas seorang Da’e. Mendidik insan, memanusiakan. (berusaha membentuk manusia yang kembali kepada fitrahnya- tunduk dan patuh kepada RabbNya)
Sahabatku, setiap individu telah tercatat padanya tugas dan amanah masing-masing yang perlu dikemudikan dengan penuh kesabaran saban hari.

Apa tugas seorang manusia?

1) Sebagai hamba
2) Sebagai Khalifah
3) Sebagai Da’e

Sebagai hamba,hak-hak seorang hamba perlu dilakukan. Sebagai Khalifah, kewajipan kita ialah menunaikan amanah sebagai ‘seorang yang mengurus (mengikut kemampuan seorang hamba) dan sebagai da’e, kita mengajak kepada yang ma’ruf dan mencegah kemungkaran, mengajak manusia tunduk dan patuh pada Allah dengan penuh ketaqwaan.


Dan wahai AL Muaddib, tugas yang tertulis untuk kita adalah berjuang membentuk manusia yang berfungsi sebagai hamba, khalifah dan da’e yang baik. Itulah tugas kita dari satu sudut sebagai mata rantai perjuangan.


Menimba Ilmu, menjaga akhlak, menyalurkan ilmu, membentuk dan mendidik akhlak diri dan mad’u (anak-anak, khususnya kepada Muaddib yang akan berjuang di bidang pendidikan) bukanlah suatu usaha yang mudah.


Kesabaran, Istiqamah, kemahuan dan Azam, serta kesedaran tanggungjawab menjalankan amanah ini perlu dipastikan sentiasa segar buat jiwa, sesegar cinta kita pada perjuangan, jihad.. Ya, dalam konteks yang sama, jihad kita ialah untuk memanusiakan manusia.,Memastikan anak-anak ini mendapat tarbiyyah di peringkat awal supaya laluan mereka untuk menjadi jundiy yang berdiri teguh di saff tenteraNya menjadi mudah, ..InsyaAllah, Walau apapun, hanya Allah yang layak memudahkan segala urusan hambanya, milik Allahlah bagi setiap jiwa, ruh, jasad, niat dan usaha kita.Wahai sahabat-sahabatku, diri yang penuh dhaif ini menyeru kita bersatu tega mempertahankan manhaj pendidikan yang benar, kaedah pendidikan asli yang diajarkan Rasullullah, menapis segala bentuk doktrin pendidikan orientalis, yahudi atau nasrani yang telah lama cuba mengucar-kacirkan sistem hidup dan pemikiran kita.
Sama-samalah kita berusaha menjernihkan anak-anak yang akan kita didik ini dengan kefahaman Islam yang sejati.


InsyaAllah… ikhlaskan niat tugas mendidik ini untuk Allah semata, pasakkan keyakinan bahawa kemenangan itu telah disediakan, yakin dengan janji-janjinya , suburkan kesabaran dalam menghadapi mehnah…
“Dari Sahabat Annas bin Malik r.a berkata, Rasulullah s.a.w bersabda, bahawa Allah Azza Wa Jalla berfirman:
Orang yang berjuang di jalan Allah, dia menjadi tanggunganku, jika aku memegangnya (mengambil nyawanya) aku wariskan syurga kepadanya. Dan jika aku mengembalikannya ( tidak mati dalam perjuangan), aku kembalikan dia dengan pahala atau ‘harta rampasan’(hasil)… “


( Hadith Sahih)