Thursday, October 22, 2009

Tinta buat sahabat

Cuba hayati, entri kali ini saya ambil dari seorang sahabat, tak pasti secara copy paste dr blog atau melalui kiriman email lama dahulu. Saya kerap memebaca artikel ini berulang kali dan mendalami makna yang tersirat di sebaliknya dan ia berkait rapat dengan hidup saya.. mungkin juga hidup anda..mari hayati..

SAHABAT…

pernah tak sahabat renungkan pada embun yg melitupi sarang labah2 dipagi2hari ?

pernahkah sahabat perhatikan itu?

pernahkah sahabat perhatikan akan erti yg tersirat disebalik kejadian Allahitu?

sahabat,ibrah sarang labah2 itu adalah cinta sejati seorang hamba pada Allah. dan cintanya yg sejati terhadap manusia kerana Allah.

sahabat,pernahkah sahabat perhatikan pada labah2 yg sedang membina sarangnya? begitu tekun labah ini, dan begitu khusyuk dan bersungguh2 dia.dia melakukannnya dgn penuh susah payah dan penuh kesukaran. bukanlah mudah membina struktur sekompleks sarang labah2.

sahabat... bukan mudah.... tapi dilaluinya juga kesusahan itu. kerana apa?kerana itulah " sunnatullah "kerana itulah fitrah seekor sang labah2kerana hendak menjadi pengajaran kpd akal manusia yg mahu berfikir.

sahabat,begitu juga sifat cinta yg sejati...ia bukan dibina dgn mudah. ia bukan diperlolehi dgn angan2 kosong atau penantian santai...

bukan!wahai sahabatku.... ia diperlolehi melalui usaha yg getir dan penuh dgn duri & ranjau. sahabat,cinta pada Allah adalah usaha berpanjangan membina diri menjadi insan yglebih sempurna. menyempurnakan ilmu melalui pembacaan dan pelajaran ygdiperlolehi dari arifiin. menyempurnakan ilmu dgn amalan yg istiqomah.perumpamaan seorang yg berilmu tapi tak mengamalkan ilmu adalah spt pohonyg lebat daunnya tapi tak berbuah. dari diri yg sudah mantap pengamalanilmu itu, datang pula dakwah. menyampaikan pada yg perlu. sampaikanlahwalau sepotong ayat.

Di sepanjang perjalanan itu, perbagai ujian dan cubaan akan datang menjadi tamu. menjengah menguji si daie. Apakah tegar cintanya padaRabbnya... atau apakah cintanya hanya seperti embun di rantaian suteralabah2?

sahabat,pernahkan sahabat perhatikan embun yg menumpang malam di rantaian suteralabah2?

sahabatku, itulah ibrah cinta dunia. cinta dunia tidak dimintadatangnya. perginya pula seperti juga embun itu. Tatkala datangnya mentari,maka sirnalah ia dari sutera labah2 tadi... seperti juga cinta dunia, pabiladatang kematian, berpisahlah si kaya dgn hartanya. berpisahlah dia dgnsaudara maranya utk dia menjawab soalan mungkar dan nakir. akan berpisahlahia dari pasangannya yg pernah menjadi tempat ia melafazkan sumpah dan janjisetia. tempat ia meluahkan segala kesetiaan pengabdian.

Namun,yg akantinggal bersamanya ialah hanya sekelumit mana ia menyimpan cintanya padaAllah... itulah yg bakal menjadi temannya berhadapan dgn realiti yg pernah didustakannya suatu masa dahulu ketika mana hidupnya di atas dunia dahulu.sahabat, itulah cinta dunia. dan seperti juga embun yg akan menjadi tamusutera labah2 saban fajar... begitu juga cinta dunia akan berkerumunmendekati dan menggoda orang2 yg hatinya sudah diabadikan kpd cinta padaRabbnya... ia akan datang dalam perbagai bentuk.... mungkin dalam bantukharta2 yg bertimbun2, mungkin dalam bentuk kekuasaan yg tak terbatas,mungkin juga berbentuk ladang2 yg luas, mingkin juga terbentuk dari saudara ygramai mungkin juga terbentuk dari pasangnnya yang mencintaii dunia. taksiapa tahu apakah bahagiannya. Allah memberi petunjuk kpd orang ygdiingininya dan mengazab siapa yg diingininya....


sahabat,hendaklah, kita seperti sutera labah2 ini. walau kita dikerumuni cintadunia, walau kita di hambat angin ujian, walau kita ditimpa hujanmusibah..... hendaklah kita se thabat sutera labah ini2. hendaklah cinta ygkita bina seperti sutera labah2 itu. baik dari segi tujuan akanpembinaannya, mahupon proses pembinaannya. Tujuannya adalah utk memenuhisyiar Allah... menyempurnakan fitrah kemanusiaan. Proses pembinaan adalahpenuh dengan tarbiah ruhiah yg baik diperlengkap dengan kefahaman yg mantapserta amalan yang istiqomah.sahabat,kita berlindung dgn Allah dari tertipu dgn tipu daya nafsu dan syaitan.hinggakan kita tersilap membina cinta ini, kita isi cinta ya dibina dgnembun dunia. bila datang realiti kehidupan, maka cinta yg telah disulamngan kata2 manis dan janji setia itu sirna bertukar menjadi mimpi2 malam ygmenagih2 nikmat tidur.

Ku khuatiri bila, kesusahan hidup datang bertamu. bilamasalah sedebu menjadi sebatu...
ketika itulah embun2 segar dunia tadi tersejat dan hilang entah kemana. yg tinggal adalah kesedihan dan penderitaan semata-mata..

No comments:

Post a Comment

Selamat Datang... Kita Mendidik Kerana Allah

Dengan nama Allah yang Maha pemurah lagi Maha Mengasihani…

Assalamualaikum wa rahmatullahhi wa barakatuhu.

Salam setulus hati buat para sahabat-sahabatku, para muaddib yang bersama-sama mengorak langkah dalam perjuangan. Kita semua adalah muaddib, pembentuk adab. Mengapa ana menekankan konotasi ‘AL-Muaddib di sini berbanding Al-Muallim, atau Al Mursyid? Kerana Al Muaddib ialah insan yang membentuk akhlak, satu konotasi yang membawa maksud terus kepada matlamat akhir (hadaf al a'liyy) bagi tugas seorang pendidik .
Inilah tugas seorang Da’e. Mendidik insan, memanusiakan. (berusaha membentuk manusia yang kembali kepada fitrahnya- tunduk dan patuh kepada RabbNya)
Sahabatku, setiap individu telah tercatat padanya tugas dan amanah masing-masing yang perlu dikemudikan dengan penuh kesabaran saban hari.

Apa tugas seorang manusia?

1) Sebagai hamba
2) Sebagai Khalifah
3) Sebagai Da’e

Sebagai hamba,hak-hak seorang hamba perlu dilakukan. Sebagai Khalifah, kewajipan kita ialah menunaikan amanah sebagai ‘seorang yang mengurus (mengikut kemampuan seorang hamba) dan sebagai da’e, kita mengajak kepada yang ma’ruf dan mencegah kemungkaran, mengajak manusia tunduk dan patuh pada Allah dengan penuh ketaqwaan.


Dan wahai AL Muaddib, tugas yang tertulis untuk kita adalah berjuang membentuk manusia yang berfungsi sebagai hamba, khalifah dan da’e yang baik. Itulah tugas kita dari satu sudut sebagai mata rantai perjuangan.


Menimba Ilmu, menjaga akhlak, menyalurkan ilmu, membentuk dan mendidik akhlak diri dan mad’u (anak-anak, khususnya kepada Muaddib yang akan berjuang di bidang pendidikan) bukanlah suatu usaha yang mudah.


Kesabaran, Istiqamah, kemahuan dan Azam, serta kesedaran tanggungjawab menjalankan amanah ini perlu dipastikan sentiasa segar buat jiwa, sesegar cinta kita pada perjuangan, jihad.. Ya, dalam konteks yang sama, jihad kita ialah untuk memanusiakan manusia.,Memastikan anak-anak ini mendapat tarbiyyah di peringkat awal supaya laluan mereka untuk menjadi jundiy yang berdiri teguh di saff tenteraNya menjadi mudah, ..InsyaAllah, Walau apapun, hanya Allah yang layak memudahkan segala urusan hambanya, milik Allahlah bagi setiap jiwa, ruh, jasad, niat dan usaha kita.Wahai sahabat-sahabatku, diri yang penuh dhaif ini menyeru kita bersatu tega mempertahankan manhaj pendidikan yang benar, kaedah pendidikan asli yang diajarkan Rasullullah, menapis segala bentuk doktrin pendidikan orientalis, yahudi atau nasrani yang telah lama cuba mengucar-kacirkan sistem hidup dan pemikiran kita.
Sama-samalah kita berusaha menjernihkan anak-anak yang akan kita didik ini dengan kefahaman Islam yang sejati.


InsyaAllah… ikhlaskan niat tugas mendidik ini untuk Allah semata, pasakkan keyakinan bahawa kemenangan itu telah disediakan, yakin dengan janji-janjinya , suburkan kesabaran dalam menghadapi mehnah…
“Dari Sahabat Annas bin Malik r.a berkata, Rasulullah s.a.w bersabda, bahawa Allah Azza Wa Jalla berfirman:
Orang yang berjuang di jalan Allah, dia menjadi tanggunganku, jika aku memegangnya (mengambil nyawanya) aku wariskan syurga kepadanya. Dan jika aku mengembalikannya ( tidak mati dalam perjuangan), aku kembalikan dia dengan pahala atau ‘harta rampasan’(hasil)… “


( Hadith Sahih)